PCOS og insulinresistens, hva gjør jeg nå?

1 Mar

En viktig grunn til at jeg ønsker å skrive her er på grunn av min jobb. Jeg jobber ved en klinikk i samarbeid med bl.a. jordmor og gynekolog og møter flere jenter, både gravide, ammende og ufrivillig barnløse. Et tilfelle som ofte går igjen er jenter med PCOS.

PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er en tilstand som forekommer hos ca. 5-7 % av alle kvinner i fruktbar alder. Tilstanden kjennetegnes ved at kvinnen har flere små cyster på eggstokkene + ett eller flere symptomer:
– Uregelmessig menstruasjon
– Økt hårvekst på kroppen
– Manglende eggløsning
– Uren hud
– Økt mengde mannlige kjønnshormoner (testosteron) i blodet

pcos1

Mange med PCOS utvikler insulinresistens. Det betyr at insulinets virkning på cellene i kroppen reduseres. Insulins jobb er bl.a. å øke opptak, lagring og forbrenning av glukose (blodsukker) i muskelcellene og lagre glukose i lever. Disse reaksjonene bidrar til at blodsukkeret synker. Når insulin ikke får virke som normalt og blodsukkeret ikke synker, reagerer kroppen med å produsere ennå mer insulin.

Ved høy insulinproduksjon øker kroppens fettlagring, spesielt rundt midjen. Når vi lagrer mer fett og samtidig hemmer fettforbrenning blir resultatet naturlig nok vektøkning. Insulin medvirker også til at eggstokkene blir større og øker sin testosteronproduksjon. Overvekt forverrer igjen insulinresistens, som igjen forverrer forstyrrelsen i kjønnshormonene. Slik får vi en ond sirkel.

Hos PCOS-kvinner er det derfor viktig med tiltak som reduserer insulinproduksjonen. Her er det spesielt 3 punkter:

1. Kosthold
Flere, små måltider om dagen har en positiv effekt på blodsukkeret. Det å spise hver 3-4 time forhindrer unødvendige hopp i blodsukkeret. Det er selvfølgelig også viktig med god sammensetning av måltidene.

Noen tommelfingerregler:
– Inkluder noe proteinrikt i alle måltider
– Bruk grove kornprodukter som har et høyt innhold av fiber
– Reduser bruken av sukkerrike matvarer og lyst brød
– Bruk grønnsaker flittig i måltidene og som mellommåltid
– Ved fruktinntak (maks 2 per dag) spis også 5stk mandler/annen nøttetype
(Dette fordi nøtter inneholder mye fett og dermed vil senke opptak av fruktsukkeret. Dermed vil ikke utskillelsen av insulin være like stor)
– Vann er beste tørstedrikk
– Ta tran hver dag

2. Vektreduksjon
Det er ønskelig at PCOS-kvinner oppnår en KroppsMasseIndeks (KMI) under 25. Man ser også at å redusere vekten med så lite som 5-10 % har en positiv innvirkning på menstruasjonssyklus.

3. Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet er viktig for alle for å opprettholde god helse. Kondisjonstrening i form av gange, løping, sykling og svømming er fine aktiviteter som bedre kondisjonen og tærer på fettlagrene på kroppen.
Styrketrening kan øke insulinfølsomhet og bedre glukosetoleranse over tid.

Her er det altså flere ting som man kan ta tak i for å bedre sin PCOS. Barnløse kvinner som får regulert tilstanden kan da bli spontant gravide!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: